Kortteleiden läpi

Tänä viikonloppuna olen kävelyttänyt ensimmäiset Pietarin vieraani Ä:n ja I:n jalat muusiksi. Historiallisten asuintalojen ja sisäpihojen tarinoiden läpi meidät johdatteli lauantaina Peter’s Walking Toursin opas – freelance valokuvaaja, joka elättää itseään oppaana ja varmaan muutamalla muullakin työllä.

Marshrutka 177 Suomen asemalta kotiin

Torstaina menin Ä:tä ja I:tä vastaan Suomen asemalle. Allegroa odotellessa ehti käydä moikkaamassa Lenininä Площадь Ленина:lla. Marshrutka 177:n päätepysäkki on sopivasti suoraan siinä, mihin Allegron matkustajat purkautuvat, ja sillä voi hurauttaa suoraan Zagorodnyi Prospektille kotitalon eteen. Hinta 40 ruplaa per nenä.

Etsimme parasta kurssia eurojen vaihtamiselle rupliksi, kun kotia vastapäätä oleva Sberbank tarjosi alle 70 ruplaa yhdestä eurosta. Sovetskii Bankista sai hieman enemmän. Pankkineiti syynäsi setelit hyvin tarkkaan ja jätti muutaman hyväksymättä, kun niissä oli pieniä tahroja ja lovia. Kannattaa siis tulla puhtaat ja sileät setelit kourassa tänne. Toki rahaa voi automaatista nostaakin, mutta niistä ei saa kerralla suuria summia ja pankkikortit saattavat joskus pelleillä.

Davai, tervetuloa venäjäntunnille

Perjantaina I kävi ilmoittautumassa viikon pituiselle venäjän intensiivikurssille marraskuun puolivälissä. Maistiaisia venäjän opetuksesta hän sai samantien kuunteluoppilaana minun venäjäntunnillani. Opettaja oli ensi alkuun nihkeä, kun edellisenä päivänä kysyin, voisiko tunnille tuoda vieraan. Kun sitä vähän aikaa jahkattiin, niin lopulta vastaus oli että ”davai, tutustutaan”. Eikä siinä loppujen lopuksi tarvinnut istua hiljaakaan, vaan liikeverbien tankkaamiseen sai kuunteluoppilaskin osallistua vuorollaan.

Olin varautunut neuvottelemaan yliopiston vahtimestarin kanssa vieraan viemisestä, mutta dežhurnaja oli yhtä hymyä, kun I esitteli itsensä isäkseni, eikä mitään proopuskoita tarvittu.

Myrskytuuli Iisakinkirkon kupolissa

Iltapäiväksi olimme suunnitelleet kanavaristeilyä, mutta pari päivää Suomenlahdelta puhaltanut tuuli oli nostattanut veden pinnan niin korkealle, että risteilijät pysyivät rannassa. Hyvä niin, sillä ei olisi ollut kiva jäädä jumiin matalien siltojen alle.

Ajelimme sitten vähän metrolla ja kiipesimme Iisakinkirkon kupoliin. Tuulen tuiverrus oli sielläkin aikamoinen, hyvä ettei graniittipylväiden välistä lähdetty lentoon. Upea auringon kultaama maisema ja horisonttiin jatkuva kaupunki.

Juttuja entisaikojen ylimystöstä ja nykyisistä feikkirikkaista

Peter’s Walking Tours mainostaa olevansa Pietarin vanhin opastettujen kävelykierrosten järjestäjä. Päivittäiset muutaman tunnin kierrokset lähtevät tästä suht läheltä. Reitti ja jutut impovisoidaan porukalle sopiviksi. Meidän kanssamme kierrokselle lähti neljä hongkongilaista nuorta, jotka olivat Pietarissa viikonloppureissulla.

Oli hauska kävellä tässä omilla kulmilla kortteleiden läpi ja kuunnella juttuja niin tsaarin aikaisesta kuin nykypäivänkin elämänmenosta. Opas kertoi paljon siitä, miten ja minkälaisissa taloissa yhtäältä ylimystö ja toisaalta palvelusväki asuivat. Sekä siitä, miten taloudellisista vaikeuksista huolimatta hieno katumaasturi on monelle tärkeä. Asuntojen hinnat vaihtelevat paljon talon kunnosta ja rakenteista riippuen. Tavallista on, että oma asunto on perintönä saatu. 50 neliön asunnon vuokra keskustassa voi olla esimerkiksi 25 000 ruplaa (350 euroa) kuukaudessa.

Maailman symmetrisintä katua, Rossin katua (22 m x 22 m x 220 m), siirryimme kaupungin historialliseen sydämeen. Kävimme Aleksanterin teatterissa kahvilla ja katselimme viereisessä puistossa Katariina Suuren patsaan ympärille kerääntyneitä keisarinnan liehittelijöitä. Griboyedovan kanavan, Jelisejevskin makasiinin ja Taiteiden aukion jälkeen kierros päättyi skandinaaviseen kaupunginosaan.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s