Kulttuurintäyteinen viikonloppu

Tammikuun puolivälin viikonloppu oli täynnä kaunista ja hyvää. Rakkaat ystävät K ja S saapuivat perjantaiaamun Allegrolla. Nautimme hienosta hotellista, hyvästä ruuasta, baletista ja Eremitaasin loistosta. Vieraiden lähdettyä sattuma toi sunnuntai-iltaan vielä persoonallisen hyväntekeväisyysillan ulitsa Mytninskajalla. Lumisateisen päivän lopuksi kylvimme Mytninskie banjassa.

Hotelli Astorian tunnelmaa

Tytöt asuivat Iisakin kirkon aukiolla Astoriassa, aikanaan Pietarin kalleimmassa hotellissa, jossa Hitler suunnitteli pitävänsä Leningradin valloituksen voitonjuhlat.

’Dear young ladies’ otettiin ystävällisesti vastaan ja oli mukava päästä itsekin osaseksi sitä tunnelmaa ja palvelua. Tulin Astorian kauniiseen saliin aamiaiselle ja illalla nautimme huoneeseen tuodun shampanskajan teatterietkoilla. Aulassa oli vielä joulukoristeet ja iltapäiväteen aikaan kaunista pianomusiikkia.

iisakinkirkko
Iisakinkirkko aamuhämärässä.

Eremitaasin ja Michailovskin loistoa

Pääsin vihdoin myös Eremitaasiin, jossa olen käynyt vain kerran aikaisemmin muutama vuosi sitten. Vaikka oli viikonloppu, ei museoon ollut jonoa yhtään, eikä tungoksesta tarvinnut kärsiä. Venäläisten lomakausi on ohi, eikä muutenkaan ole sesonkiaika.

Sisään mennessämme herra Vladimir tarjosi tunnin opastettua kierrosta kymmenellä eurolla. Oma opas oli loistojuttu. Saimme kuulla Eremitaasin rakennuksista, tsaariperheestä ja tarinoita taideteoksista. Vladimir kertoi yleensä toimivansa oppaana saksalaisille turisteille, mutta nyt talviaikaan heitä on vähemmän. Eläkkeelle jäänyt historian ja saksan opettaja saa opastuksista tärkeän lisän toimeentuloon.

Talvipalatsin huoneet olivat toinen toistaan loistokkaampia – henkeäsalpaavan hienoja. Harpoimme läpi myös Palatsiaukion toiselle puolelle Pääesikunnan rakennukseen siirretyt Picassot, Matisset ja Art Nouveaut, vaikka siinä vaiheessa oli jo puhti pois.

palatsiaukiojoulukuusi
Palatsiaukiolla oli pyöräilevien joulupukkien kokoontumisajot.

Lauantai-iltana kävimme Michailovskin teatterissa Prinsessa Ruusunen -baletissa. Upeat tanssijat, puvut ja musiikki. Miten voi minuutin seistä yhdellä varpaalla ja pyöriä ympäri kuin patsas soittorasian päällä. Paikat ensimmäisellä dress circlen ensimmäisellä rivillä olivat mitä parhaimmat.

michailovsky
Michailovskin teatterissa Prinsessa Ruususen tauolla.

Sunnuntaina shoppailua, vetscherinka ja banja

Sunnuntaina kävin kolmatta tai neljättä kertaa Ploschad Vosstanialla Nevskin kulmassa sijaitsevassa pikkuruisessa Pavlovoposadskie platki -huiveja myyvässä kaupassa. Olen tykästynyt isoihin värikkäisiin villahuiveihin, jotka eivät mene miksikään kovassakaan käytössä. Nyt lähti mukaan uusi punainen kukkahuivi, koska edelliset ostokset olivat päätyneet joululahjoiksi.

Moskovan aseman vieressä Galeria-kauppakeskuksessa vierähtäisi tunti kaupalla jos sille päälle sattuisi. Tällä kertaa teimme vain täsmäiskun Uniqlon merinovillaneuleisiin. Loft Project Etagissa lounas ja kierros katolla glögin ja lumisateen tuoksussa. Sitten olikin aika tilata taas taksi Findlansky Vogzalille.

etaginkatolla
Etagin katolla Ligovsky Prospektilla.

Illansuussa olimme menossa K:n, R:n ja T:n kanssa Mytninskie banjaan ulitsa Mytninskajalla. Ennen sitä piti poiketa syömään, jotta jaksaisi saunoa. Sattumalta astuimme sisään pieneen ravintolaan, jossa näytti olevan alkamassa jonkinlainen ohjelma. Ravintola täyttyi persoonallisesti pukeutuneista ihmisistä ja maalauksia aseteltiin esille kuin näyttelyyn. Selvisi, että kyseessä oli hyväntekeväisyysilta, jossa juhlittiin vanhaa uuttavuotta kuin ennen vallankumousta. Rouvilla oli upeat hameet ja hatut, oli piano- ja kitaraesityksiä, laulua, runonlausuntaa ja muotokuvan maalausta. Hassu ja absurdihko sattuma.

Banjassa oli kuumat löylyt. Kassarouva antoi tarkat saunomisohjeet ja pakotti kaikki laittamaan saunahatun  päähän ja tossut jalkaan. Pukuhuone oli kaunis ja tilava puupenkkeineen ja sävy sävyyn turkoosinvärisine pattereineen ja verhoineen.

Sunnuntai-iltana lauteilla oli hyvin tilaa. Allasta ei ollut, mutta kylmän kylvyn sai kaatamalla ylhäällä telineessä olevasta saavista vettä päälleen. Saunan jälkeen oli hyvä kömpiä untenmaille.

Save

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s